
Altın oran denilen kavram, matematik ve fizikte eskiden beri kullanılan bir kavramdır. İnsanlar tarafından ise ne zaman kullanıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Altın oran, bir doğru parçası altın orana uygun bir şekilde bölünmesi için yapılan öngörüdür. Bu parça öyle bir şekilde bölünmelidir ki parça iki eşit parçaya bölünmelidir.
Küçük parçanın oranı büyük parçaya, büyük parçanın oranı ise bir bütüne eşit olması gerekmektedir. Altın oran, irrasyonel bir sayı olmaktadır. Bu nedenle ondalık bir şekilde yazılır.
Altın oran sembolü ise Fi şeklinde gösterilir. Bu nedenle altın arana aynı zaman da Fi sayısı da denilmektedir. Fi sayısı matematikte 1,618 ‘e eşit olan sayıdır ve ondalık sistemde 1,618033988749894… şeklinde yazılır. Fi sayısı φ simgesiyle gösterilir. Ayrıca dikkatinizi çekebilir: Işık hızı nedir?
Altın oran kullanımı şu şekilde gösterilebilir:
- Altın oranı anlayabilmek için öncelikle bir kareden başlamak gerekir.
- Bir kare iki eşit parçaya bölünmelidir.
- Dikdörtgen ortak kenarının, kare tabanını kestiği noktaya pergeli yerleştirelim.
- Pergeli öyle bir şekilde açalım ki çizeceğimiz daire şekli, karşı karenin köşesine değsin.
- Yani yarıçap bir dikdörtgen köşesi olsun.
- Daha sonra karenin tabanını çizdiğimiz daire ile kesişene kadar uzatalım.
- Yeni çıkan dikdörtgen ile dikdörtgen yanında bir de küçük kare elde etmiş oluruz.
Bu şekilde altın orana kavuşabiliriz. Altın oranın ne zaman bulunduğu bilinmediği gibi aynı zamanda birden fazla bulunmuş olabileceği iddiaları da ortaya atılmaktadır.

Altın Oran (Fi Sayısı) Örnekleri Nelerdir?
- Altın oran ile günümüzde birden fazla örneğe rastlanılabilir. Ayçiçeğin merkezinden dışarı doğru olan kısımda karşılıklı olan çekirdek sayısı altın orana örnek gösterilir.
- İnsanların kafatası aracılığı ile çıkan saçlarının doğrultusu da belli bir düzen gerektirdiği için bize altın oranı verir.
- Kolumuzun dirsek kısmından ikiye ayırdığımız da üst bölümü ile alt kısmı da bize altın oranı vermektedir.
- Parmaklarımızda bulunan üst boğum alt boğumlara oranı da altın orandır.
- Mısır piramitlerinin tabanlarının yüksekliği hepsi için aynı olup bize altın oranı verir.
- Mona Lisa tablosu da altın oran ile çizilmiş bir tablodur. Altın oran örnekleri oldukça fazla sayıda olup çoğaltılabilir.