
Teknozum ailesi olarak bu yazımızda sizlerle DNA nedir, RNA nedir ve bu iki kavram arasındaki farklar nelerdir konusuna değineceğiz. Öncelikle RNA nedir konusuna değinelim. RNA açılımı Ribo Nükleik Asit demektir.
Nükleotidlerden oluşan bir yapısı vardır. Her birer nükleotidi içinde riboz bir şeker, bir fosfat, azotlu bazdan oluşur. İnsan vücudu için biyolojik açıdan çok önemli bir rolü vardır. İnsan vücudunda taşınan genetik bilgiye proteine çevrilmesi ile ilgili görevleri bulunur.
DNA aracılığıyla gelen bilgileri ribozoma taşır ve bu konu vücut için hayati önem taşır. Bu olayın gerçekleşmesi için öncelikle aminoasitlerin düzgün bir şekilde taşınması gerekmektedir. En önemli görevlerinden biri genlerin aktifliği kontrol eder ve düzenleme açısından önem taşır. RNA yapısında adenin, sitozin, guanin ve urasil bulunmaktadır.
DNA Nedir? Özellikleri Nelerdir?

DNA konusundan bahsedecek olursak, açılımı Deoksiribo nükleik asit demektir. Organizmalar, virüslerin işlevleri ve biyolojik açıdan önemli olan genetik bilgileri taşıyan bir yapıdır. Bilgileri uzun süreli olarak saklaması en önemli görevidir. Vücuttaki hücreleri işlevlerini yerine getirmesi için gerekli olan bilgileri içerir. Her bir parçasına gen adı verilir. Kromozomlar genetik bilgilerin anlamlandırılması ve düzenlenmesinde önem taşır.
Yapılar, birden fazla şeker ve fosfat yapılarıyla ortaya çıkar. DNA’daki bilgiler aynı şekilde RNA’ya kopyalanır. DNA, kromozom adlı yapılardan oluşur ve hücre çekirdeği içerisinde bulunur. Kromozomlar yardımıyla hücre içinde bulunan proteinler sıkıştırılıp düzenlenir.
DNA zinciri 22 ile 26 arası nükleotidden oluşmaktadır. Her bir nükleotid küçük bir yapıdadır. DNA, çift sarmallı ve uzun bir yapıya sahiptir. Yapısı içerisinde adenin, sitozin, guanin ve RNA’dan farklı olarak timin yapılarından oluşur. RNA’da timin yerine urasil yapısı bulunur.
DNA ve RNA Arasındaki Farklar
Konuyu daha iyi anlamak için iki yapıyı kıyaslayalım;
- DNA çift ipliklidir bu karşın RNA çoğu biyolojik yapıda tek iplikte bulunur ve oldukça kısa bir boyuttadır.
- RNA riboz maddelerinden oluşur. DNA bu karşın şeker moleküllerinden oluşur.
- RNA, DNA’ya göre daha az dayanıklı bir yapıdadır.
- RNA sarmal bir yapıda bulunur, DNA çok sıkı bir yapıdadır.
Bu iki yapıyı bu şekilde maddeler halinde kıyaslama yapabiliriz.
Altın oran (Fi Sayısı) konusuna da göz atmak isteyebilirsiniz.