Dünyanın Katmanları Nelerdir?

Üzerinde yaşadığımız dünyanın da yapısı gereği katmanları olduğundan dünyanın katmanları nelerdir? Tarzında sorularla karşı karşıya kalınır. Dünya çok büyük ve birbirinden farklı içerikleri olan katmanlardan oluşmuştur.
Bu yapısı sayesinde hem insanların üzerinde yaşamasına hem de yörüngede kalmaya neden olan tüm özellikleri taşır. Katmanların arasında kesin ve bıçak gibi derin ayrımlar olmamakla birlikte 5 katmandan meydana geldiği kabul edilir. Bunların tamamı farklı genişlik, sıralama ve özellikte olduklarından dolayı bilinmeleri dünyanın yapısını anlamak adına son derece gereklidir. Ayrıca bakınız: Güneş sistemindeki gezegen isimleri
Dünyanın Katmanları Nelerdir?
Dünyayı meydana getiren ve merak konusu olan katmanların sayısı 5 olarak kabul edilmiştir. Yapılan araştırmalar ve derin çabalar sonucunda oluşulan bu bilgiye göre:
- Atmosfer,
- Hidrosfer,
- Litosfer,
- Prosfer,
- Barisfer
İsimleri ile anılan farklı katmanlar vardır. Bunlardan atmosfer olanına gaz, hidrosfer katmanına su, litosfer katmanına yer, pirosfer olanına magma ve barisfer ise çekirdek adı verilir. Bu şekilde anlamlandırılmıştır.
Atmosfer ve Hidrosfer Nedir?
Atmosfer nefes almamıza ve tüm dünyanın var olmasını sağlayacak oksijen dengesine sahip olmasını sağlar. Çeşitli gazların karışımından meydana geldiğini söylemek daha doğru olacaktır. Yeryüzünü sarar ve hidrosfer adı verilen su katmanını da sarmalar. Hidrosfer taş küre adı verilen katmanlar tamamen iç içe geçmiş durumdadır. Canlıların yaşaması için gereken suyun elde edilmesine imkân tanır. Hidrosfer de bu görevi üstlenir.

Taş Küre ve Ateş Küre Neyden Oluşur?
Taş küre şeklinde adlandırılan katmanda tüm canlılar yaşar. Yaşam alanını kaplayan bir küre demek daha doğru olacaktır. Yüksek, düz veya çukurlardan oluşuyor olması daha şekilli bir yapı olmasına neden olur. Ayrıca ateş küre adı verilen katmanda da magma tabakası yer alır. Bu tabaka yerin altındadır. Akışkan bir yapısı vardır. Magma adı verilen ateşli bir yapıdan oluşur. Zamanı geldiğinde volkan olarak yeryüzüne çıkar. Bu nedenle akışkan ve hareketli bir yapıda olduğu kabul edilir.
Ağer Küre Nedir?
Dünyanın merkezi denen kısımdır. Oldukça ağır ve çekirdek olarak görülen kısım olduğundan dolayı ağer küre fazlasıyla sıcak bir yapıda yer alır.