BilgiBlog

inverter Nedir? Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

inventer nedir; elektriksel güç dönüştürme elemanı olarak tanımlansa da, güç dönüştürücü veya çevirici olarak adlandırılmaktadır. İnverter, bir Doğru akım (DC) kaynaktan aldığı gerilimi işleyip, değişken ya da sabit frekanslı ve genlikli dalgalı akım (AC) gerilim elde edilmesi için kullanılan güç elektroniği devresidir.

Doğrultucu ya da redresör, inverterin ters fonksiyonudur. Bu tür güç sistemleri, büyük enerjilerin uzak mesafelere verimli olarak iletilmesini sağlamaktadır. Bir inverterdeki doğrultucu, girişteki dalgalı akımı doğru akım gücüne dönüştürmektedir.

Ayrıca bakınız: Baskı balata nedir?

inverter Nerelerde Kullanılmaktadır?

İnverterler, günümüzde bilgisayarlardaki küçük güç kaynaklarından, elektrik dağıtım sistemlerde bulunan büyük sistemlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. İnverterler, televizyon, bilgisayar, aydınlatma lambaları, elektrikli süpürge gibi elektronik aletlerde kullanılmaktadır. Ölçüm aletlerinde kullanılan inverterler, aynı zamanda rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji santrallerinde de kullanılmaktadır.

İnverter kesintisiz güç kaynaklarında (UPS) konvektör ile birlikte kullanılmaktadır. Ayrıca Hava koşullandırma, ısıtma, havalandırma uygulamalarında Değişken Frekanslı Sürücü (VFD İnverter) teknolojisi de kullanılmaktadır.

inverter nedir

İnverterin Faydaları Nelerdir?

Sistemdeki kesintileri, dengesizlikleri, dalgalanmaları vb. önleyerek sistemin etkin bir şekilde ve verimli çalışmasını sağlamak inverterin amacını kapsamaktadır. Şebekeden gelen pikleri ve gerilim dalgalanmalarını filtre devresinden geçirmek sureti ile temizleyen inverter, mekanik aksam ve motor hatalarını en aza indirmektedir. Aynı zamanda bu parçaların bakım ve tamir maliyetlerini azaltmakta, ömürlerini uzatmaktadır. Ayrıca reaktif enerjiyi azaltan inverter tasarruf yapılmasına da katkıda bulunmaktadır.

İnverter Çeşitleri Nelerdir?

İnverterler kullanım amaçlarına göre;

  • 220 Volt çıkışlı kare dalga inverterler
  • Tam sinüs inverterler olarak iki grupta incelenmektedir.
Sisteme Göre İnverter Seçimi Nasıl Yapılmaktadır?

Küçük güçlerde taşınabilen ve hafif olan inverterler, her sistemdeki değişik gerilimlerde çalışma imkanı sunmaktadır. Genel anlamda 50W – 50kW güç aralığında çalışan inverterler, birçok sistemde sessiz çalışmalarından dolayı yüksek verimlilik gibi avantajları bulunmaktadır. Birçok özelliği de destekleyen inverterler, sistemde kullanılacağı şekle göre seçilmektedir.

Şebekeye bağlı (on -grid ) sistemler için kullanılacak inverterler, inverteri besleyen PV santral gücünün %10’undan az olmayacak şekilde seçilmesi gerekmektedir. Şebekede bağımsız ( off -grid) sistemler için kullanılacak inverterler, talep değer yükünü karşılayacak şekilde seçilmelidir.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu