Işık Hızı Nedir? Işık Hızı Süresi Nedir?
Işık insanların görmesine olanak sağlayan bir tür enerji olarak bilinmektedir. Dünya üzerindeki en önemli ve gerekli ışık kaynağı güneştir. Güneş ışığı olmaması durumunda dünya ve insanlar pek çok sıkıntı ile karşılaşabilir ve yeryüzünde canlı nesiler son bulabilir.
Işık hızı olarak adlandırılan şey aslına bakıldığında ışığın boşluktaki hızıdır. Işık hızı fiziğin pek çok alanda kullandığı bir olaydır. Fizikte genel olarak c ile simgelenen ışık hızı, fizikçilerin ve bilim insanlarının yararlanmayı sevdiği bir alandır. Ayrıca bakınız: Mil nedir, kara ve deniz mili nedir?
Işık Hızı Süresi Ne Kadardır?
Işık hızı hemen hemen saniyede 300.000 km/sn olarak bilinir ve çeşitli dalgalar halinde yayılır. Bu kilometre hızın tam olarak okunuşu 299.793 km/saniye’ dir.
Işık Hızı Sabit Midir?
Işık hızı sabit değildir. Bunun sebebi ise ışığın her ortamda farklı yayılmasından kaynaklanmaktadır. Işığın ilerlediği yerin kırılma noktaları, yoğunluğu ve benzeri durumlar göz önüne alındığında ışık hızının sabit olmadığı görülmektedir. Yukarıda da bahsedilen 300.000 km/sn ışığın ulaşabileceği en yüksek sınır ve hız olarak bilinmektedir.
Işık Hızını Kim Buldu? Kim Ölçtü?
17. yüzyıla dek ışığın sonsuz bir hızda ilerlediği düşünülüyordu. Pek çok insan da o zamana kadar bunu bu şekilde kabul edip üzerinde fazla durmuyorlardı. 17. Yüzyıl diye bahsedildiğine bakmamalıyız. Çünkü bu bahsedilen tarihten önce de ışık hızı adına çalışmalar yapılmış, fakat bilinmiyor olabilir.
Olaus Roemer adlı bilim insanı tam anlamıyla ışık hızını keşfetmiştir. Roemer yaptığı gözlemler sonucunda elde ettiği bilgilere dayanarak çok güzel bir iş çıkarmış ve şuan tüm dünyada kullanılmakta olan en çok da fizikçileri ilgilendiren bu olayı bulmuş, çözüme kavuşturmuştur.
Işık Ne Şekilde Ve Nasıl Yayılır?
Işığın yayılması için öncelikle bir ışık veya enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Bu enerji kaynağı bulunduktan sonra oradan çıkan ve ilerlemeye başlayan ışınlar, türdeş ortamlar boyunca gitmeye devam ederler. Işığın yayılması bu şekilde gerçekleşir. Fakat ışık her ortamda aynı hızla ve süratle yayılmaz. Bunun sebebine bakıldığında ise her ortamın yoğunluğunun farklı olduğu göze çarpmakta ve dikkat çekmektedir.