BlogBilgiBilim

Nükleer Santraller Kirliliğe Neden Olur mu?

Nükleer enerji, en verimli ve temiz enerji türlerinden biridir. Diğer enerji kaynaklarına kıyasla çok daha az miktarda karbondioksit salar. Nükleer santral, suyun buhar üretmek için ısıtıldığı bir termik santraldir. Bir nükleer enerji santrali, türbin binası, basınçlı reaksiyon odası, soğutma odası vb. içeren farklı binalardan oluşur.

Türbin binası, elektrik enerjisi üretimi için gerekli jeneratörün yanı sıra birçok türbinden oluşur. Nükleer reaktör, betonarme yapılmış muhafaza binasındadır. Muhafaza binasında kullanılan betonarme radyasyonun sızmasını önleyecek şekilde 1 metre kalınlığındadır. Nükleer santralde sıcak suyun soğutulduğu ve çevreleme binasına geri gönderildiği bir soğutma kulesi bulunmaktadır.

Üretilen buhar, elektrik enerjisi üretmek için bir türbini döndürmek için kullanılır . Isı , atomların termal enerjiyi serbest bırakmak için ayrıldığı nükleer fisyon ile üretilir . Bu reaksiyon, basınçlı bir reaktör kabında gerçekleşir. Basınçlı reaktör kabı, yüzlerce yakıt düzeneğini barındırır.

Tek bir yakıt tertibatı birçok yakıt çubuğundan oluşur. Nükleer yakıt, yakıt çubuğunda bulunur. Bu yakıt çubukları, uranyum veya nükleer zincir reaksiyonunu mümkün kılan diğer ağır elementlerden oluşur. Fisyon zincir reaksiyonunda termal enerji açığa çıkar.

Bu aşamada, zincirleme reaksiyondan salınan termal enerjiyi emmek için suya ihtiyaç vardır. Basınç, basınçlandırıcı tarafından muhafaza edildiğinden bu su kaynamaz. Isıtılan su, içinde su bulunan ısı eşanjörünün borularını ısıttığı bir ısı eşanjörüne gider.

Bu su kaynamaya başlar ve sonunda buhara dönüşür. Üretilen buhar, borular yardımıyla türbin binasına beslenir. Bu aşamadan sonra buhar, bir kondansatör kullanılarak tekrar suya dönüştürülür. Daha sonra ısı eşanjörüne geri gönderilir ve tekrar kullanılır. Ancak kondenserde soğutma için kullanılan su, yakındaki doğal su kaynaklarından alınır ve tekrar kullanılmaz.

Nükleer Santraller Kirliliğe Neden Olur mu?

Nükleer santraller termal enerji üretmek için yakıt olarak uranyum kullanır. Uranyum çıkarma işlemi, kirliliğe neden olan karbondioksiti serbest bırakır . Bu nedenle yeni nükleer santrallerin kurulması atmosfere karbondioksit salar. Nükleer santraller, çevre üzerinde olumsuz etkileri olan en az üç tür atık akışı üretir. Üç atık akışı şunlardır:

  • Fisyon ürünleri ve plütonyum atığını içeren kullanılmış nükleer yakıt.
  • Uranyum madenciliği fabrikalarında atık ve atık kaya.
  • Kazalar sırasında belirsiz miktarlarda radyoaktif madde salınımı.

Atık üretiminin yanı sıra, su kirliliği nükleer enerji ile ilgili ana sorundur . Ayrıca nükleer santrallerin işletilmesi hava kirliliğine neden olmaz ve bu nedenle en temiz enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilir.

Nükleer Santraller Radyasyona Neden Olur mu?

Nükleer madde, dünyadaki en zehirli maddelerden biridir. Bununla birlikte, çalışan bir tesisin radyasyonunun çoğu, yapısı tarafından bloke edilir veya su kaynağına dağılır. Bu, radyoaktivite miktarını ölçülmesi zor bir noktaya düşürür.

Bununla birlikte, nükleer santrallerin önemli miktarda radyasyon sızdırdığı birçok kaza meydana gelmiştir. Çalışan bir nükleer santral, bir dereceye kadar radyoaktif olan gazları tüketir.

Ayrıca tesislerdeki kaynar su reaktörlerinde egzozu da radyoaktif olan hava ejektörleri bulunur. Bu tür egzozlar, radyasyon seviyelerinin yönetmeliklere uygun olmasını sağlamak için atmosfere salınmadan önce geciktirme borularından, hidrojen rekombinasyonlarından ve depolama tanklarından geçirilir.

Uranyum gibi nükleer yakıtlar belirli bir süre için kullanılabilir. Bundan sonra atık olarak kabul edilir ve radyasyon emisyonu nedeniyle izole edilmesi gerekir. Bunun çoğu, çevreyi radyasyondan koruyan suda depolanır.

Ancak nükleer santraldeki herhangi bir sistem arızalanırsa nükleer atık çevreye zararlı radyasyon yayar. Bu radyoaktif atık, yüzlerce ve binlerce yıldır aktif kaldığı için büyük bir endişe kaynağıdır.

Nükleer Santraller Çevreyi Nasıl Etkiler?

Nükleer santrallerin kurulması geniş bir alan gerektirmektedir. Bu nedenle ormanlar temizlenir ve bu da flora ve faunanın doğal yaşam alanını bozar. Bölgedeki ekolojik denge de bozuluyor.

Ayrıca nükleer santrallerin soğutma amaçlı suya ihtiyacı vardır. Öncelikle soğutma sistemi, balıkları da beraberinde çeken okyanus ve denizlerden su elde eder. Bu balık alımı onları öldürür.

İkincisi, soğutma işlemi yapıldıktan sonra su, su kütlelerine geri döndürülür. Geri dönen su, orijinal olarak alınan sudan en az 25 derece daha sıcaktır. Bu, farklı su bitkilerine ve hayvanlarına zarar verir.

Nükleer santrallerin çalışması ayrıca hava kirliliğine neden olan kükürt dioksit açığa çıkarır . Bu, toprağın verimliliğini azaltan, su kütlelerini kirleten ve bitki örtüsünü etkileyen asit yağmuruna neden olur .

Nükleer Santraller Suyu Kirletiyor mu?

Nükleer santral prosesinde iki farklı su akımı kullanılmaktadır:

  • proses suyu
  • Soğutma suyu

Proses suyu, ısıtıldığı ve buhara dönüştüğü reaksiyon odasına gider. Bu buhar daha sonra dönmeye başlayan ve elektrik enerjisi üreten türbinlerin üzerinden geçirilir. Bu buhar yeniden kullanılır, yoğunlaştırılır ve reaksiyon odasına geri gönderilir.

Soğutma suyu, proses suyunu soğutmak için doğal su kütlelerinden hareket eder. Soğutma suyu tekrar kullanılmaz ve su kütlelerine geri gönderilir. Geri gönderilen su daha yüksek bir sıcaklığa sahiptir ve su kütlelerinin ekosistemini etkiler.

Su kütlelerinin sıcaklığındaki artış, sudaki oksijen seviyelerini tüketir ve pH’ı yükseltir. Bunun nedeni, sıcak suyun soğuk su gibi oksijeni tutamamasıdır. Daha yüksek sıcaklıklarda, organik madde hızlı bir oranda ayrışır. Ayrıştırılmış maddedeki bu artış, ötrofikasyona yol açan alg çiçeklerinin büyümesine yol açar.

Algler, popülasyonu artan ve oksijen seviyesini azaltan aerobik mikroplar için bir besin kaynağıdır. Birçok organizma düşük oksijen seviyelerinde yaşayamaz ve sonunda ölür. Bunun yanı sıra ılık su, balık gibi soğukkanlı deniz hayvanlarının metabolizmasını hızlandırır. Bu, mevcut gıda miktarının sınırlı olması nedeniyle yetersiz beslenmeye neden olur.

Nükleer Santraller Havayı Kirletiyor mu?

Nükleer enerji, çalışırken hava kirliliğine neden olmadığı için en temiz enerji türlerinden biridir . Bununla birlikte, uranyum cevheri çıkarılırken ve rafine edilirken, yandığında atmosfere gaz salan fosil yakıtlar kullanılır.

Nükleer enerji, diğer enerji kaynaklarına göre en az kirliliğe neden olur. İnsanlarda olduğu kadar hayvanlarda da hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olabilir .

Bir Nükleer Santralin Yakınında Yaşamak Güvenli mi?

Nükleer santrallerin yakınında yaşamanın güvenliği konusunda artan bir endişe var. Nükleer santral yakınında yaşamak risk oluşturmuyor ve uzmanlara göre nükleer santral yakınında yaşamak güvenli.

Ancak nükleer santrallerle ilgili tek sorun, son derece nadir görülen kazalardır. Bir nükleer kaza başlıca iki sağlık tehdidi oluşturur:

  • doğrudan radyasyon
  • Yutma

Doğrudan radyasyon kaynaktan hızlı bir şekilde yayılır. Yutma, etrafta yaşayan insanlar için daha büyük bir sağlık riski oluşturur. Radyoaktif izotoplar bir patlamadan sonra havaya karışır ve bu izotopların yutulması tiroid kanserine veya diğer farklı kanserlere yol açabilir.

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu