Bilim

Plastik Atıkları Azaltmak İçin Plastik Kirliliğine 13 Harika Çözüm

İnsan nüfusu artmaya devam ettikçe üretilen çöp miktarı da artıyor. İnsanlar, esnek, nispeten ucuz, dayanıklı ve hafif olduğu için plastiği kullanmaktan hoşlanırlar ve market poşetleri ve 3D baskılı roket memeleri de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyde kullanılır.

Şu anda, yılda 300 milyon tondan fazla plastik üretiliyor ve yarısından fazlası sadece bir kez kullanılıp atılıyor. İstatistikler, plastiğin yalnızca yüzde 9’unun geri dönüştürüldüğünü ve yüzde 12’sinin yakıldığını gösteriyor.

Plastik atıkların çevreye atılma hızı o kadar endişe verici ki, bilim adamları dünyanın Antroposen dönemine girebileceğini bile öne sürdüler.

Ama nedeni ne olabilir?

Plastik, bozulmaya karşı dirençli olmasını sağlayan kimyasallardan oluşur. Yıllar geçtikçe, plastik kirliliğinin çözülmesi, kirletici boyutunun mikroskobikten büyüğe değişmesi gerçeğiyle engellendi.

Neyse ki, bunları tamamen değiştirmek için uygulanabilir alternatifler varken, halihazırda var olan plastikleri azaltmak için geri dönüşüm çözümleri de mevcuttur. Bu alternatifler, hem bireyler hem de büyük şirketler bunları uygulamayı kabul ederse daha iyi sonuç verebilir.

plastik kirliligi

Plastik Kirliliğine Çözümler

Plastik kirliliğini azaltmak için en iyi çözümler şunlardır:

1. Tek Kullanımlık Plastik Kullanmamaya Alışın

tek kullanimlik plastik

Her gün kullanılan plastik ürünlerin yaklaşık yüzde doksanı bir kez kullanılıyor ve sonra atılıyor: diğerleri arasında streç film, bakkal poşetleri, pipetler, tek kullanımlık çatal bıçak takımı, kahve fincanı kapakları. Bu öğelere ne sıklıkla bağımlı olduğunuzu düşünün ve yeniden kullanılabilir sürümlere geçin.

Bu, gelecekte plastik kullanımını ortadan kaldırmanın en bariz ve en kolay yoludur. İlginç bir şekilde, Kenya ve Fransa gibi ülkeler, ürünlerini yasaklayarak tek kullanımlık plastik poşetleri aşamalı olarak kaldırıyor. Bu ürünlerle ilgili ihlaller ağır şekilde cezalandırılır ve sizi hapse atabilir.

2. Yakma 

Kullanılmış veya boşa harcanan plastik tıbbi ekipmanların yüzde 60’ından fazlası, enfeksiyonların bulaşmasını azaltmak için önleyici bir önlem olarak çöplüklere atılmak yerine yakılıyor. Bu, tıbbi ekipmanlardan kaynaklanan plastik atık miktarını önemli ölçüde azalttı.

3. Şişelenmiş Su Kullanmaktan Kaçının

siselenmis su

İnsanlara her gün en az 8 ons bardak olmak üzere çok su içmeleri tavsiye edilir. Gün boyunca dışarıda kalan birçok kişi , kullanımdan sonra çöpe atılan plastik su şişelerini kullanarak susuz kalmalarını sağlar.

Bu nedenle yanınızda tekrar kullanılabilir bir şişe taşımanız, güvenliğiniz için dahili filtreli bir model almanız önerilir. Alternatif olarak, plastik atıkları ve sızıntıya açık şişeleri en aza indirmek için yeniden kullanılabilir su şişeleri satan şirketlere yönelin.

4. Kurumsal Düzenlemeler ve Farkındalık Oluşturma

Devletler, ekosistemleri yönetebilecek ve koruyabilecek çeşitli kurumlar oluşturarak plastik kirliliğini kontrol etmek için güç ve yetkilerini kullanabilirler. Örneğin, Kanada federal hükümeti deniz alanlarını korumak için bir kurum kurdu.

Ayrıca bu kurumlar, bireylere ve işletmelere torbalama, depolama ve paketleme konusunda yönelebilecekleri alternatifler konusunda eğitim verebilir. Basitçe söylemek gerekirse, insanlar plastik kirliliğinin neden ve etkilerinin ve nasıl önleneceğinin farkında olacaklar.

5. Plastik Koleksiyonu 

Bu, plastik atıkların çevreye yayılmasını sınırlamak için yapılır. İnsanların kullanılmış plastikleri özel veya halka açık bir nakliye şirketi tarafından toplanmak üzere özel bir kaba koyduğu kaldırım kenarı toplama yoluyla yapılabilir.

İnsanlar alternatif olarak plastik atıklarını merkezi olarak yerleştirilmiş bir tesise götürdükleri geri dönüşüm merkezlerini kullanabilirler. Atıklar toplandıktan sonra geri dönüşüm için fabrikaya götürülür.

6. Politikalar

Gıda ve İlaç Kurumu ve Çevre Koruma Ajansı, kullanımlarına izin verilmeden önce herhangi bir yeni kimyasalın güvenliğini değerlendirmekle görevlidir. Değerlendirmeden sonra, plastik kirliliğini ve sonuçlarını azaltmaya yardımcı olacak politikalar her zaman uygulamaya konur .

Vergiler, belirli plastik yönetimi yöntemlerini caydırmanın bir yolu olarak da kullanılabilir. Örneğin, çöplük vergisinin oluşturulması, insanların plastikleri çöpe atmak yerine geri dönüştürmeyi tercih etmelerini sağlıyor. Gübrelenebilir plastiklerin standardizasyonu da üretimini yavaşlatmak için kullanılıyor.

Ayrıca ülkemizde Cumhurbaşkanlığının öncülüğünde “Sıfır Atık” projesi yürütülmektedir.

7. Plastik Yiyen Mantar 

Yıllar boyunca çevreye hayal bile edilemeyecek miktarda plastik bırakıldı ve bir kez orada, bozulmadan önce yüzyıllar geçecek. Yukarıda bahsedildiği gibi, mikroplastik kalıntıları fark edilmeden var olmaya devam edebilir.

Ancak son zamanlarda bilim adamları, toprakta yaşayan plastik yiyen bir mantar olan Aspergillus Tubingensis‘i keşfettiler. Plastiği bir arada tutan polimer zincirlerini parçalamaya yardımcı olan enzimleri salgılar.

Bu organizmanın gelişmesi için en uygun koşul hakkında araştırmalar hala devam ediyor, ardından plastik yeme sürecine başlamak için tanıtılacak.

8. Plastik Atıkların Yeniden Kullanımı

Dünyanın temel amacı çevredeki plastik maddeleri tamamen ortadan kaldırmak iken, mevcut olanların da doğru yönetilmesini sağlamak gerekiyor.

Kişiler kullandıkları plastik poşetleri bir defada saklayıp mağazaya geri dönerek bu durumu iyileştirebilirler.

Şirketler ise, iadede iade edilen miktarla birlikte, ambalajlara bir miktar depozito ekleyerek yeniden kullanımı teşvik edebilir. Bu, şirketleri iade edilebilen ve yeniden kullanılabilen yeniden kullanılabilir ambalajlara geçmeye zorlayabilir.

9. Mantar Paketleme 

Bilim, ne kadar uzun sürerse sürsün, bir sorunu belirlemede ve ona bir çözüm sağlamada her zaman iyidir. Bu yeni keşifle plastik ambalajın geleceği tehlikede. Dünyayı biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarla tanıştırıyor.

Mantar ambalajı yangına dayanıklıdır ve herhangi bir şekle kolayca kalıplanabilir. Miselyum adı verilen iplik benzeri köklerin geniş bir bağlantısından oluşur. Bilim adamları bu ambalajı mükemmelleştirdi ve şu anda onunla yapılar yapıyorlar.

Kullanımdan sonra, doğal olarak ayrıştığı yere atılabilir.

10. Süt Ürünleri Kullanarak Paketleme 

İmkansız gibi görünse de, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir tarımsal araştırma ekibi, süt proteinlerinden elde edilen bir ambalaj maddesi yarattı. Nispeten pahalı olmasına rağmen, yiyecekleri korur ve çevreyi plastikten daha iyi korur.

11. 3D Baskı Geri Dönüştürülmüş Plastik 

ReDeTec, plastik atıkları tamamen yeni bir filamente dönüştürebilen ve ardından bunu yeni nesneler basmak için kullanabilen bir sistem geliştirdi.

ProtoCycler olarak bilinen yazıcı, bir sonraki projede kullanılmak üzere plastik filament makaralarını eritip serbest bırakmadan önce onları küçük parçalara ayırdığı reddedilen 3D yazıcı modelleri ve şişeler gibi çeşitli plastik parçalarla doldurulabilir.

12. Plastiğin Yağa Dönüştürülmesi 

Plastiği yok etmenin belki de en gelişmiş yolu, onu bir zamanlar olduğu gibi ham petrole dönüştürmek ve sonra tekrar kullanmaktır.

Plastiği yakıta dönüştüren bir ev aletinin Japon mucidi Akinori Ito’ya göre plastik, orijinal haline dönüştürülebilen ve alternatif yakıt olarak kullanılabilen işlenmiş bir ham petrolden başka bir şey değildir.

13. Yenilebilir Çatal Bıçakların Kullanılması 

Partilerden ve pikniklerden kaynaklanan israfı azaltmanın en kolay yolu, az önce yediğiniz aletlerle ziyafet çekmektir. Aletler pirinç, buğday, darı ve diğer birçok aromadan yapılır. Bu yemek yeniliği Hintli bir mucit tarafından sunuldu ve kısa sürede tüm dünyaya yayılacak

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanlarında araştırma yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu